Atanızın Romanya’da doğduğunu / yaşadığını belgelemek

Bunu birden fazla yolla gerçekleştirebilirsiniz. En net çözüm sunanı elbette doğum kağıdını bulmaktır. Ancak bunun dışında, erkekler için askerlik belgesi veya elinizde varsa evlilik belgeleri de geçerli olabilmektedir. Üzerinde doğum tarihi, doğum yeri, ad soyad bilgileri bulunan resmi evraklar bunu ispatlamak için size yardımcı olacaktır.

 

DOĞUM KAĞIDI #

Romanya’da yeni tip doğum kağıtlarının ismi “certificat de naştere” diye geçmektedir. Eski doğum kağıtlarında bu “buletin de naştere” olarak önünüze çıkacaktır. Çok eski el yazısı ile tutulmuş kayıtlarda ise “registrul starii civile pentru naştere” gibi ifadelerle karşılaşabilirsiniz. Bunların hepsi doğum kayıtlarını belgeleyen evraklardır ve vatandaşlık başvurusunda kullanılabilirler.

 

 

Bunlara ek olarak doğum kayıtlarının suretleri de işinizi görecektir. Suret ifadesinin karşılığı “extras” olarak yazılıdır. Örnek olarak “extras din registrul de naştere” veya “extras din registrul starii civile pentru nascuti…” gibi isimlerle suret belgelerini görebilirsiniz. Bir diğer suret belgesi ise İlfov Ulusal Arşivi’nin verdiği adeverinţa‘dır. Adeverinţa, doğum kayıt bilgilerini de içeren bir sertifikadır.

 

 

Doğrusunu söylemek gerekirse Romanya’da belge arama aşaması, bu işle uğraşan pek çok kişinin en çok zorlandığı adımdır. Bazı şanslı kişiler ise atalarının bu belgeleri saklaması sayesinde bu adımı çok hızlı geçebilmektedir.

 

ELİNİZDE ESKİDEN KALMA DOĞUM KAĞIDI VARSA #

Eğer aileden kalma olarak bu belgelere zaten sahipseniz çok şanslısınız. Ancak belgeleri kullanarak Türkiye makamlarında işlem yapabilmek için belgenin verildiği yerde, yani Romanya’da apostil yaptırmanız gerekmektedir.

 

EK BİLGİ

 

Apostil işini Türkiye’deki konsolosluklar yapmamaktadır.

 

Belgenin orijinali her zaman sizde kalmalıdır. Bu sebeple vatandaşlık dosyasına vermek için 1 adet kopyası, Türkiye’de nüfus ve isim denklik işlemleri için de 2 adet kopyası olmak üzere en az 3 kopya çoğaltılmasında fayda vardır. (Bu belgenin her vatandaşlık dosyasında 1 adet yer alması gerektiğini hesaba katın ve ailenizde sizden başka kişilere de dosya hazırlanacaksa her kişi için ekstra bir kopyayı daha temin edin).

 

ELİNİZDE BULUNAN BİR DOĞUM BELGESİNİ ÇOĞALTMAK #

Bunun için Romanya’da notere gitmeniz gerekmektedir. Noterde doğum belgesinin bir sureti çıkarılacak ve sonrasında da çıkan her bir surete apostil yaptıracaksınız.

 

HATIRLATMA

 

Türkiye’de konsolosluğa vereceğiniz doğum belgesi suretinin apostilli olmasına gerek yoktur.

 

ROMANYA DOĞUM BELGESİNİ BULGARİSTAN’DA BULDUYSANIZ
#

Öncelikle belgeye Bulgaristan’dan apostil yapılması gerekmektedir. Burada belge Romence, apostili ise Bulgarca olacaktır. O nedenle Türkiye’deki işlemlerde kullanmak için Bulgaristan’da apostillenen bu belgeyi Türkiye’de bir yeminli tercüman veya tercüme bürosunun BG ve RO için iki tercümanına Türkçeye tercüme ettireceksiniz. Tercümanlar belgeye kaşe ve imzalarını atacaklar, sonrasında da noter onayı gerçekleşecektir. Belge ancak bu haliyle Türkiye’de resmi kurumlara verilebilecektir.

 

ASKERLİK BELGESİ #

Erkekler için “Livret de serviciu militar” diye geçen askerlik belgelerini askeri arşivlerden sorgulatabilirsiniz. Bu belgeler de vatandaşlık başvurusunda temel kanıt olarak kabul edilmektedir. O dönemlerde askerlik yaşı yaklaşık olarak 21 / 22 olarak karşımıza çıkar. Eğer atanız bu yaşlarda orada yaşadıysa ve dedenizin askerlik yaptığı bölgeyi veya birliği biliyorsanız askerlik kayıtlarına ulaşmak üzere halka açık kayıtlar için bilgi talebinde bulunabilirsiniz.