View Categories

Vatandaşlık için Romence bilmek gerekiyor mu?

1 min read

En çok merak edilen sorulardan birisi bu. İzmir, Ankara veya İstanbul konsolosluklarına gittiğinizde evrak tesliminde veya yemin töreninde ne soruyorlar, ne konuşuluyor? Romence bilmek gerekiyor mu?

 

12 Mart 2025 tarihinde resmi gazetede yayınlanan değişiklik onayının ilanıyla birlikte artık Romanya vatandaşlığı için başvuranlardan B1 seviyesinde dil bilme zorunluluğu getirildi. Yeni düzenlemede şu ifadelere yer verildi:

 

“…Romanya’daki yüksek öğretim kurumları, Romen Dil Enstitüsü, Romen Kültür Merkezi (ICR) veya yurtdışındaki Romen Kültür Merkezleri tarafından akredite edilen ve Ortak Avrupa Dilleri Referans Çerçevesi – CEFR’nin B1 seviyesinden daha düşük olmayan bir düzeyde, Romen dili bilgisine sahip olduğunuzu doğrulayan dil yeterlilik belgesi.”

 

Dil bilme şartından muaf olan iki grup söz konusu:

 

    1. Geçmişte Romanya vatandaşı olan bir kişi, daha sonradan vatandaşlığını kaybettiyse ve yeniden vatandaşlığını geri kazanmak için kendisi adına başvuruda bulunuyorsa,
    2.  Başvuru tarihinde 65 yaşını doldurmuş olan ve Madde 10 veya 11 uyarınca Romanya vatandaşlığı için başvuran kişiler.

 

Kısaca artık kanunen yukarıdaki iki şartı taşımayanlar (alt soylar), bundan sonraki başvurularda B1 seviyesinde sertifika sunmak zorundalar.

 

 

KONSOLOSLUKTA NELER SORUYORLAR? #

Bu ziyaretlerinizde en çok karşılaşabileceğiniz ve size Romence olarak sorulacak sorular genellikle şunlar oluyor:

 

  • Adınız nedir?
  • Ne amaçla geldiniz?
  • Kaç yaşındasınız?
  • Nerede ikamet ediyorsunuz?
  • Romanya’da akrabalarınız var mı?
  • Romanya’dan göç eden kişi sizin neyiniz oluyor?
  • Evli misiniz? Evliyseniz kaç çocuğunuz var?
  • Çalışıyor musunuz? Nerede?
  • Neden vatandaş olmak istiyorsunuz?

 

 

DİL KURSLARI HAKKINDA #

Romence dil dersleri almak isteyenler için İstanbul’da konsolosluğun da bir uzantısı olan ICR – Romen Kültür Merkezi, periyodik olarak çocuklar ve yetişkinler için farklı seviyelerde internet üzerinden online (pandemi öncesinde Taksim’deki ICR İstanbul binasında sınıflarda veriliyordu) dil kursları düzenlemektedir. Detaylar için www.icr.ro/istanbul adresinden bilgi alabilir veya merkeze telefon açabilirsiniz.

 

Kur bitimlerinde diploma törenleri düzenlenmekte ve konsolos tarafından kur sertifikası da verilmektedir. Kurslar ücretli olup çocuklar için ücret alınmamaktadır.

 

Diğer şehirlerde yaşayanlar için İzmir, Ankara ve Eskişehir’de bireysel eğitmenlerin verdiği kurslar mevcut olup yine internet üzerinden gruplara veya kişilere dil öğretimi yapılmaktadır. Bu kişilere ulaşmak için yine internetteki yardımlaşma ve Facebook gruplarından bilgilerini sorabilirsiniz.

 

Fikir vermesi açısından söylemek gerekirse, A1 seviyesini bitirdiğinizde kendinizi tanıtma, selamlaşma ve basit cümleler kurabilme gibi temel Romence bilgisi edinirsiniz.

 

Kendinizi ifade edebilecek seviyede dili biraz da olsa konuşmak istiyorsanız A2 seviyesini tamamlamanızı da tavsiye ederiz. A1 seviyesi bir kur (A1), A2 seviyesi ise iki kurdan (A2.1 ve A2.2) oluşur.

 

B1 kuru 4 seviyedir ve bu kurda artık daha çok konuşma ve yazma odaklı eğitimler verilmektedir.

 

Türkçe kaynak arayanlar için romencedersleri.com , giriş seviyesi konular ve ders notlarını içermektedir. Bununla birlikte Youtube üzerinden Romence ders videoları da bulmak mümkündür.