Vatandaşlık için Romence bilmek gerekiyor mu?

En çok merak edilen sorulardan birisi bu. İzmir, Ankara veya İstanbul konsolosluklarına gittiğinizde evrak tesliminde veya yemin töreninde ne soruyorlar, ne konuşuluyor? Romence bilmek gerekiyor mu?

 

Romence bilip bilmediğiniz aslında sadece evrak teslimine gittiğiniz gün veya yemin gününde özellikle kontrol edilen bir şey değil. Süreç içerisinde pek çok defa konsolosluğa gidip gelmeniz gerekiyor. Bu süreçlerde zaten sizin ne kadar konuşabildiğinizi veya konuşamadığınızı da görüyorlar. Dolayısıyla bazı kişilere yemin töreninde hiç soru sorulmazken, bazı kişilere de bu sorular yöneltilebiliyor. Az da olsa konuşabiliyor veya söyleneni anlayabiliyor olmanızı bekliyorlar.

 

Her ne kadar soy bağı ile vatandaşlığın geri kazanımı için kanunen böyle bir zorunluluk olmasa da, yemin töreni öncesi, esnasında ve sonrasındaki işlemler yapılırken kendinizi ifade edebilecek kadar Romence biliyor olmanız size avantaj sağlıyor.

 

Sürecin herhangi bir aşamasında dil sınavı yok. Ancak az sayıda da olsa, geçmiş dönemlerde başvuru yapan bazı kişilerin, konsolosluklarda konuşma konusunda zorluklar yaşadığı ve bu nedenle başvurularının ileri tarihe ötelendiği, bu arada biraz Romence öğrenip gelmeleri tavsiye edildiği olmuştur.

 

KONSOLOSLUKTA NELER SORUYORLAR? #

Bu ziyaretlerinizde en çok karşılaşabileceğiniz ve size Romence olarak sorulacak sorular genellikle şunlar oluyor:

 

  • Adınız nedir?
  • Ne amaçla geldiniz?
  • Kaç yaşındasınız?
  • Nerede ikamet ediyorsunuz?
  • Romanya’da akrabalarınız var mı?
  • Romanya’dan göç eden kişi sizin neyiniz oluyor?
  • Evli misiniz? Evliyseniz kaç çocuğunuz var?
  • Çalışıyor musunuz? Nerede?
  • Neden vatandaş olmak istiyorsunuz?

 

 

DİL KURSLARI HAKKINDA #

Romence dil dersleri almak isteyenler için İstanbul’da konsolosluğun da bir uzantısı olan ICR – Romen Kültür Merkezi, periyodik olarak çocuklar ve yetişkinler için farklı seviyelerde internet üzerinden online (pandemi öncesinde Taksim’deki ICR İstanbul binasında sınıflarda veriliyordu) dil kursları düzenlemektedir. Detaylar için www.icr.ro/istanbul adresinden bilgi alabilir veya merkeze telefon açabilirsiniz.

 

Kur bitimlerinde diploma törenleri düzenlenmekte ve konsolos tarafından kur sertifikası da verilmektedir. Kurslar ücretli olup çocuklar için ücret alınmamaktadır.

 

Diğer şehirlerde yaşayanlar için İzmir, Ankara ve Eskişehir’de bireysel eğitmenlerin verdiği kurslar mevcut olup yine internet üzerinden gruplara veya kişilere dil öğretimi yapılmaktadır. Bu kişilere ulaşmak için yine internetteki yardımlaşma ve Facebook gruplarından bilgilerini sorabilirsiniz.

 

Fikir vermesi açısından söylemek gerekirse, A1 seviyesini bitirdiğinizde kendinizi tanıtma, selamlaşma ve basit cümleler kurabilme gibi temel Romence bilgisi edinirsiniz.

 

Kendinizi ifade edebilecek seviyede dili biraz da olsa konuşmak istiyorsanız A2 seviyesini tamamlamanızı da tavsiye ederiz. A1 seviyesi bir kur (A1), A2 seviyesi ise iki kurdan (A2.1 ve A2.2) oluşur.

 

Türkçe kaynak arayanlar için romencedersleri.com , giriş seviyesi konular ve ders notlarını içermektedir. Bununla birlikte Youtube üzerinden Romence ders videoları da bulmak mümkündür.