10. madde nedir?

Eğer atalarınız haritada göreceğiniz üzere koyu renkli gösterilen günümüz Romanya sınırlarındaki topraklarda doğmuş veya vatandaş olarak yaşamış ve sonradan göç etmişse iki kuşağa kadar vatandaşlık hakkı verilmektedir.

 

Diğer bir ifadeyle vatandaşlığı geri kazanım kanununun 10. maddesine istinaden, Romanya vatandaşlığını yeniden kazanmak üzere başvuruda bulunabilmek için babanız / anneniz ya da bir üst kuşakta yer alan babaanneniz / anneanneniz / dedenizin önceden Romanya vatandaşı olmuş ve mevcut Romanya topraklarında doğmuş, yaşamış olmaları gerekmektedir. Bu maddeye istinaden siz 1. veya 2. kuşak iseniz vatandaşlık hakkınız mevcuttur.

 

Ek olarak 2. kuşaktaki kişilerin 18 yaşının altındaki çocukları da vatandaşlık alma hakkına sahiptir. Yani Romanya’dan göç eden kişi babaanneniz, anneanneniz veya dedeniz ise ve varsa çocuklarınız 18 yaşından küçükse, çocuklarınıza da (talebiniz ile sizin dosyanızın içine ekleniyor, ayrı başvuru yapmanıza gerek kalmıyor) vatandaşlık alabiliyorsunuz. 18 yaş üzerindeki çocuklarınız için 10. madde üzerinden böyle bir hak bulunmuyor.

 

Başvuru esnasında 17 yaşında olan çocuğunuz başvuru süreci içerisinde 18 yaşına girerse vatandaşlık alabilmesi için herhangi bir problem yaşanmıyor. Burada önemli olan başvuru esnasında kaç yaşında olduğudur. Aynı durum 11. madde için de geçerlidir.

 

Eşlerinizin (Romanya ile kan bağı ilişkisi bulunmadığı için) soy bağı ile vatandaşlık hakkı bulunmuyor.

 

10. maddeye göre 2. kuşak olarak annem/babam vatandaşlık alabiliyor, önce onlar aldıktan sonra 3. kuşak olarak ben ve benden sonraki alt soylarım da sırayla vatandaş olabiliyor mu?

Maalesef mevcut kanunun 10. maddesi, bu durumdaki kişiler için soy bağı üzerinden vatandaşlık almaya izin vermiyor.

 

Dedem Romanya doğumlu. Dedem de babam da vefat ettiler. Ben vatandaşlık alabilir miyim?

Evet. Orada doğan atanızın veya arada kalan nesillerin yaşayıp yaşamadığının vatandaşlık hakkınıza bir etkisi yoktur. Yaşayanlar için “önce onların, sonra sizin alması gerek” gibi bir kural söz konusu değildir. Her türlü vatandaşlık alabilirsiniz. Aynı durum 11. madde için de geçerlidir.