Nüfus dairesinden çok dilde yazılı olarak verilen doğum (Formül A), evlenme (Formül B) ve ölüm (Formül C) belgeleridir. İmzalanan uluslararası anlaşmaya istinaden, taraf olan ülkelerin herhangi bir ek onay veya resmi tercüme gerektirmeksizin kabul ettiği, uluslararası geçerliliği olan evraklardır.
Göçle gelen atanızla aranızdaki akrabalık ilişkisini kanıtlamak için alabileceğiniz bu belgeleri e-devlet üzerinden kolayca alabileceğiniz gibi nüfus müdürlüklerinden de talep edip hızlıca temin edebilirsiniz.
KİMLERE AİT FORMÜL BELGELERİ ALINMALI?
Vatandaşlık başvurularında, yine aradaki akrabalık zincirini koparmayacak şekilde göç eden kişiyle aranızdaki bağı gösteren tüm kişilere ait bu belgeleri toplamalısınız.
– Göç eden kişiye ait Formül A (doğum belgesi), (göç eden kişi kadın ise Formül A evlenmeden önceki soyadı ile düzenlenmelidir)
– Göç eden kişiye ait Formül B (evlilik belgesi),
– Göç eden kişiye ait (varsa) Formül C (ölüm belgesi),
– Göç eden kişiyle sizin aranızda bir nesil var ise (örneğin göç eden kişi dedeniz ise) anne/babanıza dair Formül A ve Formül B.
– Size ait Formül A doğum belgesi alınmalıdır. (Göç eden kişi anneniz ise sizin Formül A belgenizde annenizin evlendikten sonraki soyadı yazmalıdır)
Göçle gelen kişilerin doğum yeri yurtdışında gerçekleştiği için nüfus müdürlüklerinde Formül A belgesinin alt soylara verilmesine dair uygulamada farklılıklar da görülmektedir. Bir müdürlük bu belgeyi vermezken, bir diğeri verebilmektedir. Alacağınız belgeler aşağıdakine benzer olacaktır;
Yurtdışındaki resmi işlemlerde kullanacağınız belgelerin ıslak imzalı olması gerektiğini unutmayın. O nedenle e-devlet üzerinden aldığınız belgeler bu durumda işe yaramayacaktır. Sizi e-devlet kanalına yönlendirecek olan TR kurumlarına (özellikle nüfus idaresi) veya memurlarına bu belgelerin Romanya devletinde resmi işlemlerde kullanılacağı ve ıslak imza talep edildiğini hatırlatın.