View Categories

Doğum belgesi olmadan başvuru yapılabilir mi?

3 min read

Bu şekilde başvurup vatandaşlık alanlar oldu. Ancak bu noktada bazı konularda bilgi sahibi olmanızda fayda var.

 

Herhangi bir araştırma yapmadan, sadece Türkiye’den bulabildiğiniz belgelerle (mesela sadece Tabiiyet Beyannamesi ve Nüfus Kayıt Belgesi gibi) Romanya resmi makamlarına yapacağınız vatandaşlık başvurusunun reddedilme olasılığı daha yüksektir.

 

HATIRLATMA

 

Doğum belgesi olmadan başvuru yapanların büyük bir kısmı, ilerleyen dönemde bulabildikleri destekleyici belgeleri de (göç pasaportu, tarım reformu belgeleri, göç kayıtları, Romanya tarafından bulunmuş herhangi bir resmi evrak vb.) sonradan dosyalarına ekliyorlar. Bu yolu tercih edenler, arka planda doğum belgesini aramaya da devam edip, buldukları takdirde dosyalarına ek dilekçeyle ekleterek dosyanın onaylanma ihtimalini kuvvetlendiriyorlar.

 

EKSİK EVRAK İLE BAŞVURSAM NE OLUR? #

Tüm aramalarınıza rağmen (bulamadığınız için) dosyanızda Romen doğum kağıdı veya Türkiye’den alınması gereken isim denklik gibi önemli kanıtları ekleyememiş olabilirsiniz. Konsolosluklar bu şekilde başvuruları kabul etmiyorlar. Bükreş’te vatandaşlık kurumu ANC üzerinden ise elinizdeki mevcut belgelerle başvuru yapma şansınız her zaman var. Ancak bu belgeleri eklemediğiniz durumda şansınız biraz azalıyor ve karşı ülkede yapılan araştırma sonucuna bağlı kalıyorsunuz. Başvuruyu yapabilmiş olmanız kabul alacağınız anlamı taşımıyor. Oradaki memurlar size dair araştırma yapacaklar. Atanızın göçüne dair bir kayıt bulabilirse bir sorun yok. Ancak bulamazlarsa başvurunuzun reddedilme ihtimali de söz konusu olabilir.

 

 

RET CEVABI ALIRSAM NE OLUR? #

Eğer ANC yaptığı araştırmalarda başvurunuza dair kanıtlayıcı bilgilere ulaşamadıysa ret cevabı dönebilir. Bunu mutlaka basılı mektup ile size bildirirler. Böyle bir durumda iki şansınız var:

 

1) Eksiklerinizi giderip, 6 ay sonra yeniden dosya hazırlayarak başvuru yapabilirsiniz. Bir önceki başvurunuz eksik evrak nedeniyle reddedildiği için, bu başvurunuzda mutlaka eksik olan o evrakların tamamlanmış olmasını bekleyeceklerdir.

 

2) Başvurunuzun reddedildiğine dair yazılı mektup size ulaştıktan sonra dilerseniz itiraz için mahkemeye gidilebilir. Nitekim iki ülke arasında bu tipte resmi belgelerin geçerliliğine dair bir anlaşma var. Diğer ülkenin verdiği resmi belge kanıt olarak kabul edilmek zorundadır.

 

 

ROMANYA’DA MAHKEMEDE ANC’YE DAVA AÇMAK #

Karşı davayı açmak için, reddedilme sonrası mektup size ulaştıktan sonra 15 gün gibi kısıtlı bir süreniz var. Bu süre içinde hızlı davranıp Romanya’da avukat yardımıyla dava açıp sonra mahkemeyi bekliyorsunuz. Birkaç celsede tamamlanabiliyor. İyi ihtimalle de davayı açtıktan sonra yaklaşık 2-3 ay içerisinde sonuçlanıyor. Ancak her dava ve durum kendi içinde farklı dinamiklere sahip olduğundan davanın (temyiz süreciyle birlikte) toplamda 2-3 seneye kadar uzama ihtimali olabilir. Varsa emsal örneklerle birlikte sunulursa buradan da kabul alma ihtimaliniz var.

 

Elbette daha stresli ve biraz daha size zaman ve para kaybı yaratan bir süreç oluyor.

 

Öte yanda, insanların doğum kağıdı bulmaya çalışmalarının ana sebebi de bundan kaynaklanmaktadır. Doğum kağıdı ile yapılan başvuruların neredeyse tamamı kabul ediliyor.

 

HATIRLATMA

 

Türkiye’deki konsolosluklar, dosyanızda doğum belgeleri yoksa vatandaşlık başvurunuzu kabul etmiyorlar. Bu tipte başvuruları yapabilmek için doğrudan Bükreş’ten ANC’ye randevu alıp dosyanızı teslim etmeniz gerekmektedir. Başvuru dosyanızın ANC’ye kabul edilmesi, bu dosyalarla vatandaşlığa kabul edileceğinizi garanti etmemektedir.

 

“ANC TALEP ETSİN, BİZ GÖNDERELİM” MODELİ #

Son olarak, arşivlerde arama yapanlara bazen (özellikle 100 yılı aşmayan belge arama başvurularında) arşiv tarafından “doğum belgesini ANC bizden talep etsin, dosyanıza eklenmek üzere biz onlara göndeririz” mealinde bir dönüş yapılabiliyor. Bu yazı, özellikle doğum belgesi olmadan başvuru yapacaklar için önemli bir destekleyici belge olarak kabul edilebilir. Başvurunuzda dosyanıza ekleyebilirsiniz.

 

Alt kısımda İlfov Ulusal Arşivi’nden gelen örnek bir yazıyı görebilirsiniz.